//
Luet
Yleinen

Mikä on pysyvä työsuhde?


Ennen perheen määrittely oli helppoa. Se oli isä, äiti ja pari lasta. Sittemmin perhe on määritelty samalla jääkaapilla kävijöiksi. Kun talouden matalapaine on monen firman päällä, niin nykyään työsuhde pitäisi myös määritellä toisin.  YT-neuvottelut, ulkoistaminen ja etätyö ovat asioita, jotka muuttavat työn kuvaa.

Käsite siitä, että ihminen tekee säännöllisesti työtä yhdelle työnantajalle, voi joutua romukoppaan. Tulevaisuudessa voi olla, että suurin osa tai ainakin osa ihmisistä tekee töitä monelle taholle muodostaen löyhiä ja eläviä yhteisöjä tekien projektiluontoisesti töitä. Aiheesta on kirjoittanut Pekka Himanen mielenkiintoisen kirjan muutama vuosi sitten aiheena Hakkerin etiikka. Suosittelen.

Saman aiheen parissa olen pohtinut ideaa, jossa sekä yrityksille ja tekijöille löytyisi paikka missä voisi kysyntä ja tarjonta kohdata ja saada selkeän varmistuksen kummankin osapuolen lupaamasta laadusta joko pohjautuen vanhaan kokemukseen tai muiden suosituksiin. Tässä mallissa työtä voidaan tehdä etänä ja monelle eri taholle. Maailma monessa suhteessa ei vaadi kiinteää työpistettä. Ainoastaan hyvät yhteydet ja työkalut.

Itse olen aloittamassa samaa kokeilua nykyisen työnantajani kautta. Siirryn pankista pois ja tulen jatkossa tekemään samankaltaisia työtehtäviä etänä Brysselistä oman yrityksen kautta nykyiselle työnantajalle.  Mutta mitä te näette, olisiko tälläiselle yhdelle pisteelle missä kysyntä ja tarjonta kohtaa selkeää tarvetta? Tällöin työsuhde ei ole enää 8 – 16 välistä työtä vaan tehtäviä joita pitää tehdä tiettyyn aikaan mennessä ja siitä maksetaan sovittu korvaus. Myös ajatus siitä että enää ei synny isoja massafirmoja, vaan pieniä ja löyhiä yhteenliittymiä, jotka tekevät kolmannelle osapuolelle töitä. Tällöin olemme jälkiteollisessa maailmassa, jossa esim. uutisten tuottaminen tapahtuu eri reporttereiden kautta ja kolmas osapuoli kokoaa ne yhteen.  Vastaavia ajatuksia ja kokeiluja on mm. P2P pankit kuten kiva.org.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

2 thoughts on “Mikä on pysyvä työsuhde?

 1. Kiinnostava ajatus!

  Itse olen tehnyt vastaavalla tavalla freelancerina töitä nulikasta asti. Välissä olin työntekijänä entisellä asiakkaallani kaksi vuotta, mutta huomasin kaipaavani vaihtelua.

  Nyt työsuhde on muuttunut jälleen asiakassuhteeksi, ja se on selvästi parempi ratkaisu työnkuvani ja oman osaamiseni kannalta. Asiakkaalleni onneksi käyvät molemmat ratkaisut.

  Tälle kaikelle olisi kiinnostava jatke, jos free-toimijat löytyisivät saman virtuaalikaton alta.

  Jossain määrin tähän tapaan toimii palveluhuutokauppa http://www.dooxe.fi. Dooxessa esillä ovat tosin ensisijaisesti keikan tarjoajat, eivät tekijät. (Palvelulla on muuten huono nimi: jos sitä ei muista ulkoa, sivuille on vaikea löytää.)

  Posted by Katleena | maaliskuu 20, 2009, 5:05 am
  • Katleena,

   hyvä kommentti. Tuo Dooxe on mielenkiintoinen firma. Vastaavia toimii jo ulkomailla, mutta tuo Kaidasojan Pekan (kuuluu ystäväpiiriini) kokoonlaittama firma toivottavasti saa tulta menoonsa.

   Itse olen kokoamassa saman ajatusmallin alle firmaa, missä PK-yritykset ja kokeneet henkilöt voisivat yhdessä löytää tarpeensa. Moni isoissa firmoissa yli 15 vuotta työskennelleet ovat kyllästyneet byrokraattiseen jahkaamiseen ja haluavat päästä hyödyntämään omaa kokemustaan. Samaan aikaan pienissä fimoissa on omaa osaamista mutta voi uupua jotain erikoisosaamista, jopa hallitustasolla. Tälläisen yhdistämisessä on selkeä tarve, uskoisin.

   Posted by Larvala Antti | maaliskuu 20, 2009, 8:05 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

maaliskuu 2009
ma ti ke to pe la su
« Hel   Huh »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: