//
Luet
Markkinointi

Lahja, lahjoitus vai lahjakortti


Huomasin muutama päivä sitten, että joulu on lähestymässä. En olisi sitä itse huomannut ellei lähikauppani olisi aloittanut joulusuklaan myyntiä. Siitä tuli mieleeni joululahjojen ostaminen tai oikeastaan sen tuska. Hyvä ja oikea lahja oikealle ihmiselle on aina paras mahdollinen tapa muistaa läheisiään. Mutta mitä tehdä, jos ei ole ihan varma, mistä läheinen ystävä pitää. Turha lahja on turha. Kukaan muu kuin kauppias ei tule hyvälle mielelle.

Itse olen kallistumassa lahjojen osalta kahteen kategoriaan. Ihmisillä, joilla on jo kaikkea, tulen lahjoittamaan heidän puolesta rahaa hyväntekeväisyyteen. Sitten on niitä, jotka voivat saada jotain tarpeellista, mutta minä en osaa sitä päättää. Vastaus on silloin lahjakortti.

Lahjakortista ollaan kahta eri mieltä ja samasta syystä. Kortti on sinänsä persoonaton tapa, mutta myös hyvä tapa yrityksen ansaita. Kuvitellaan tilannetta, että olen ostanut 50 € lahjakortin ja lahjoittanut sen kummitytölleni. Hän menee lunastamaan lahjakorttia esim. levykauppaan. Tuolla rahalla saa kaksi kappaletta 21 € levyä. 8 € jää käyttämättä. Kauppiaan kannalta kortti on erinomainen tapa nostaa katetta. Asiakasta jää kismittämään, kun rahaa jäi käyttämättä. Ja asiakas pettyy tilanteeseen. Seuraavan kerran hän ehkä jättää asioimatta samassa liikeessä. Jonka johdosta kauppias menettää myyntiä. Eli lahjakortti on hyvä, sillä paljon jää lunastamatta kortteja, jonka takia ne ovat lyhyllä tähtäimellä hienoja tapoja ansaita lyhyttä rahaa.

Sen takia, mietinkin tilannetta, jossa esimerkkini 8 € ylimääräistä rahaa voitaisiin siirtää kauppiaan taholta 8 € lahjoitukseksi hyväntekeväisyyteen, josta kauppias saa hyvän maineen ja asiakas arvostaa kauppiaan asennetta, joka taas kiirii positiivisena asiana muiden asiakkaiden tietoisuuteen. Tämä johtaa uusiin asiakkaisiin ja uuteen myyntiin. Joissain maissa myös verovähennystä saa lahjoituksista hyväntekeväisyyteen.

Itse lahjoitan tänä talvena John Nurmisen säätiön työhön, joka koittaa pitää Itämeren puhtaana.

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

One thought on “Lahja, lahjoitus vai lahjakortti

  1. Mä voin kyllä lähettää toivelistan, että sun on helpompi valita mun lahja(t).

    Posted by Jenni | lokakuu 20, 2009, 8:19 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

lokakuu 2009
ma ti ke to pe la su
« syys   Mar »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: