//
Luet
Innovaatio

Online allekirjoitus


Netissä keskustellaan monessa eri maissa verkkoallekirjoituksesta. Jokaisella maalla on oma tapansa ymmärtää allekirjoitus netissä. Joissain maissa allekirjoituksen tosissaan pitää muistuttaa todellista merkintää. Eräissä maissa allekirjoituksen pitää saada kolmannen tahon virallinen leima ja dokumenttiin pitää tulla tekninen leima.

Tarvetta tälläiselle palvelulle on. Suomessa pankit ovat ottaneet omissa palveluissaan elektronisen allekirjoituksen antajan roolin tunnistautumispalvelullaan. Tämä malli on hyvä, varsinkin kun suurimmalla osalla kansalaisista on käytössä pankkien tunnus. Palvelua voi käyttää mm. verottajan eri palvelumuodoissa. Esimerkiksi veromuutosesitystä tehtäessä.

Tällaiset palvelut ovat erinomaisia, kun yhdellä osapuolella on tiettyjä sopimuksia ja muutoksia erittäin paljon, joita halutaan etänä allekirjoittaa. Mutta mitä tehdä jos vaikka yksityinen vuokranantaja haluaa saada sopimukseen allekirjoituksen. Hänellä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin skannata allekirjoitettu sopimus, lähettää se tiedostona ja sen jälkeen vastaanottaja allekirjoittaa, skannaa ja taas lähettää eteenpäin. Vaivallollista, vai mitä?

Sen takia mietin mallia, jossa kolmas osapuoli toimisi ns. virallisena allekirjoituskeskuksena, jossa sopimuksen laatija lähettää (lataa) dokumenttinsa yhteiseen allekirjoituspaikkaan. Sopimuksen laatija tunnistautuu palvelussa oman pankkinsa tunnuksilla samalla kun lataa sopimuksen verkkoon. Tämän jälkeen hän kertoo toiselle/toisille osapuolille, että sopimus on allekirjoitettavana. Toinen sopimuspuoli tulee verkkoon tunnistettuna ja vahvistaa sopimuksen omalla tunnuksellaan. Sopimuksen laatija maksaa kulut ja hän voi sen hinnan piilottaa sitten esim. vuokrasopimukseen. Palvelun kulut ovat per allekirjoitettu sopimus pankkien listahinnoilla noin 0,50 – 0,60 € kappale ja jotta tämä palvelu olisi kannattava, niin ulospäin maksettava hinta olisi noin 1,20 € kappale. Jos sopimuksen laatijalle on paljon sopimuksia, niin se voisi ostaa esim. oikeuksia 10 € edestä, jolla saa 10 allekirjotusta. Maksu voisi tapahtua pankkien tunnuksilla tai e-laskulla isoilta asiakkailta. Palvelua voisi käyttää missä tahansa sopimuksessa, myös sellaisissa joissa halutaan tallentaa sopimukset yhteiseen varastoon.

Kuka ottaa kopin vastaan ja tekee teknisen alustan? Maksan tälläisen alustan tekemisestä normaalit kulut. Sen jälkeen otan mukaan yhden ihmisen, jonka kanssa lähdemme pyörittämään erillistä ealle.com palvelua.

Jos tarvitset lisää tietoa mitenkä palvelu voisi toimia teknillisessä mielessä, niin soita minulle tai kirjoita. antti.larvala@cal360d.com/ 09 23163378

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

7 thoughts on “Online allekirjoitus

 1. Echosign.com tarjoaa vähän tuollaista palvelua (ei kylläkään vahvalla todennuksella).

  Käytän palvelua itse sopimusten allekirjoittamiseen ja ainakin tähän asti se on toiminut hyvin. (minulla ei ole tarvetta tehdä vahvaa tunnistautumista asiakkaalle).

  Posted by Tatu Wikman | marraskuu 5, 2009, 9:25 am
  • Tuo Tatun palvelu on hyvä esimerkki kuinka eräissä maissa allekirjoitus, sähköinen sellainen toimii. Hinnoittelu palvelulla oli myös hyvä. Osaan sopimuksista ei tarvita vahvaa allekirjoitusta, mutta joskus sellainen on myös tarpeen. Varsinkin kun halutaa todeta, että sopija on todella se osapuoli, jonka kanssa ei jaksa alkaa tappelemaan asioista.

   Posted by Larvala Antti | marraskuu 5, 2009, 9:37 am
   • Joissain tilanteissa vahva todennus todella tarvitaan.

    Mutta jos tällä hetkellä normaali allekirjoitus faxattuna (ja mahdollisesti postitettuna) on se tapa jolla b2b sopimukset suurimmaksi osaksi allekirjoitetaan niin tuo käy oikein hyvin sen korvaajaksi.

    Posted by Tatu Wikman | marraskuu 5, 2009, 10:42 am
   • Tuo on totta, b2b puolella sopimuksia voi faksata, mutta harvalla alkaa olla enää faksia toimistossa, samoin skanneria. Itse ehkä näkisin tuon palvelun etuna sen, että tuonne voisi luoda myös oman arkiston, jossa olisi kaikki sopimukset tallessa. Samoin jos sopimuksia ei lähetellä sähköpostilla, faksilla tai jollain muulla, niin tieto pysyisi paremmin kasassa. Tämä paikka voisi olla myös ns. kuluttaja2kuluttaja sähköinen laskun paikka.

    Käyttötarkoitus voisi olla vuokrasopimus (asunto, kesämökki, asuntoauto) mutta myös mikä tahansa pienen firman tai yhdistyksen sopimuspaikka.

    Posted by Larvala Antti | marraskuu 5, 2009, 10:52 am
 2. Mielenkiintoista muuten että mm Nordea käyttää vielä perinteistä paperien lähettämistä kotiin allekirjoitettavaksi vaikka he tarjoavat etunnistetta ulkopuolisillekin – eikö ole tarpeeksi luotettava pankkikäyttöön??

  Posted by tuomo | marraskuu 5, 2009, 2:57 pm
  • Ehkä syy on se, että he eivät näe tässä säätökohdetta vs. ansaintalogiikkaa. Itse näen. Jos joka päivä Suomessa tehdään noin 1000 sopimusta, niin kyllä siinä yksi tai kaksi pääsee leiville, varsinkin kun palvelu on kerran kasassa, niin kuluja tulee markkinoinnista, ei muusta. Pankeista voisi saada jopa asiakkaita, jos hekin siirtävät allekirjoituksen tänne, niin heidän omat veloitusmaksut saadaan alaspäin. Samalla jos tämä palvelu on irti pankeista, niin kuluttajaviranomainen ei voi puuttua asiaan.

   Posted by Larvala Antti | marraskuu 5, 2009, 3:05 pm
   • Vaikka Nordea ei näe säästökohdetta, niin voisivat nähdä keinon parantaa asiakaspalvelua. Olishan se paljon helpompaa mulle allekirjoittaa paperit solo pankissa kuin fyysisesti.

    Posted by tuomo | marraskuu 9, 2009, 8:01 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

marraskuu 2009
ma ti ke to pe la su
« Lok   Jou »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: