//
Luet
Yleinen

Ulkomaanyksikkö


Joulun alla aloin lukemaan John Simonin kirjoittamaa Koneen Ruhtinas -kirjaa. Tarina on erittäin mielenkiintoinen ja kuvaa monesta eri näkökulmasta erään aikakauden jättiläisen elämää. Kone Oy itsessään on yritys, jonka menestys hakee vertaistaan Suomen lyhyessä taloushistoriassa.

Itselläni, sattuneista syistä johtuen, kirjan yksi mielenkiintoisin osa on Koneen ulkomaanyksiköt. Heidän huoltoautot näkyvät täällä kotimaisemissani aika usein. Se, mikä tekee ulkomaanyksikön toiminnan kirjassa myös mielenkiintoiseksi, on kuinka ulkomaanyksikön saa tehokkaasti toimimaan.

Itse autan yrityksiä saamaan jalansijaa Keski-Euroopan markkinoilla, ja siinä joudun aina miettimään kuinka yritys tulee markkinoille, mitä tehdä kun pelkkä agentuuri ei enää kannata ja pitää perustaa oma myyntiyksikkö tai ostaa kilpailija pois ja saada sitä kautta jalansijaa.

Tällöin mielessä käy seuraavat vaihtoehdot:

  • perustaa oma myyntitoimisto,
  • ostaa kilpailija,
  • tehdä franchise-yritys,
  • tai laajentaa agentuuria.

Kaikissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa. Koneen tapauksessa olen ihaillut suomalaista mallia, jossa ylin johto ei ole halunnut puuttua paikallisiin pieniin ongelmiin vaan antanut ne paikallisten johtajien huoleksi. Heitä on kiinnostanut  pääsääntöisesti talous. Sen takia jokaisen oston yhteydessä paikalle on lähetetty talousjohtaja, joka valvoo ja raportoi kotimaahan talouden. Huomaa Machiavellin uponneen Pekka Herlinin ajatusmaailmaan. Niin kauan kuin paikallisjohtaja saa olla johtaja ja päättää niistä asioista, joihin hän itse pystyy parhaiten vaikuttamaan, niin kaikki on hyvin.

Toinen johtolanka Koneen toiminnassa on ollut nopea ja selkeä päätöksentekokyky. Jos päätöksiä pitää tehdä, niin vahva johto/omistaja pystyy ne tekemään nopeasti.

Näitä ajatuksia olen pohtinut myös siitä näkökulmasta, että olen työskennellyt aikaisemmin amerikkalaisessa keskusjohtoisessa yrityksessä ja sen ulkomaanyksikössä, jossa kaikki toiminnat on säädelty, mutta myös pohjoismaisessa kukaan-ei-oikeastaan-ole- pomo-firmassa ja sen ulkomaanyksikössä. Tämän lisäksi olen haastatellut ystäviäni, jotka työskentelevät erilaisissa johtamiskokeiluissa eri ulkomaanyksiköissä. Pahin (paras) malli on ystävälläni, jossa joka viikko hamaan tulevaisuuteen asti esimies seuraa tunnin viikossa hänen ja muiden tiimin jäsenten työskentelyä ja puuttuu virheisiin. Samoin heillä joka päivä pidetään samaan aikaan tiimipalaveri, jossa käydään mitä on tehty edellisenä päivänä. Tarkottaen sitä, että jokainen työntekijä kirjaa jokaisen tekemisen omaan vihkoonsa ja lukee sen läpi. Tätä mallia käyttää kuulemma jokunen firma maailmalla. Jos sitä noin tehdään, niin ehkä sekin voi tuottaa tulosta. Ehkä?

Näitä eri vaihtoehtoja olen pohtinut, sillä kaksi start-up firmaa, joissa olen mukana, ovat aloittamassa piakkoin toimintaansa. Ulkomaille suuntautuminen on meidän ainoa vaihtoehto heti alussa. Koneen vahva ylin johto, paikallinen johtaja ja johdon oma talousjohto paikanpäällä-malli kiinnostaa. Ongelmaksi vain tulee Junnu Vainion Panaman Konsulin kertosäe,

”Köyhän ainut huvitus, on vilkas mielikuvitus”.

Ilman rahaa tuota mallia ei voi tehdä, ainakaan onnistuneesti. Varsinkin jos paikallinen yksikkö alkaa epäillä johdon todellista panostusta ulkomaanyksikköön. Sen takia Franchise- malli voisi olla monelle suomalaiselle firmalle erinomainen tapa siirtyä ulkomaille. Nyt ei pidä käsittää tätä mallia minään McDonalds- ajatuksena, vaan ihan toimivana mallina, jossa tietyt asiat tehdään saman ulkoasun mukaan, mutta paikallisesti johdettuna ja paikallisesti sovelluttuna. Paikallinen yksikkö maksaa kohtuu korvauksen nimestä, mutta saa hyvän palkkion.

Yhtään täysin oikeaa mallia ulkomaanyksiön perustamisessa ei ole. Sen takia, kun sinun yrityksesi miettii kuinka siirtyä rajan yli toiselle puolelle tekemään  liiketoimintaa,  niin pirauta minulle ja minä koitan auttaa löytämään eri vaihtoehtoja.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

tammikuu 2010
ma ti ke to pe la su
« Jou   Hel »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: