//
Luet
Innovaatio, Markkinointi

Melkein rikollista


Joulun alla luin huolestuneena uutista, jonka mukaan useat mediayhtiöt ovat tehneet Poliisille esitutkintapyynnön TV-Kaistan palvelusta. Heidän mukaansa palvelu rikkoo tekijänoikeuksia. Toisaalta ymmärrän mediayhtiöitä, mutta välillä tuntuu perinteisten yritysten taistelevan tuulimyllyjä vastaan. Nyt perinteisessä mallissa asiakas ostaa itselleen digiboksin, asentaa sen ja sitten tallentaa ja katselee ohjelmia. TVKaista on malli, jossa tallennus ostetaan palveluna ja joku toinen tekee tallennuksen puolestasi.

Jos ympäristötekijöitä lasketaan mukaan, niin laitteen hankinta ja valmistus on varmasti paljon rikollisempaa, ainakin ympäristölle, kuin palvelun tarjoaminen netin kautta. TVKaistan mallissa ei tarvita erillistä digiboksia, ei kalliita autoreissuja kauppaan, ei ympäristön saastuttamista, jos ei nettiyhteyttä ja konetta lasketa mukaan.

Joskus tuntuu, että kaiken uuden palvelun lanseeraminen vaatii lain pykälän hiukan laajempaa soveltamista. Mutta ainakin täällä Belgiassa se on kansantaidetta. Aina ei pidä pelästyä vanhojen perinteisten yritysten tutkintapyyntöjä. Se on vain suojausmekanismi. Näin se on aina ollut. Aikonaan Napster aloitti musiikin kuuntelun ja ostamisen vallankumouksen, sitten tuli Skype telemarkkinoilla, Itunes muutti koko musiikki ja ohjelmistokaupan pieniin päätelaitteisiin ja niin edelleen.

Koirat haukkuu, (muutos)karavaani jatkaa matkaansa.

Itse olen samaa miettinyt, kun olen ensi viikolla käymässä Suomessa. Menen esittelemään uutta palvelua eri yhteistyötahoille. Palvelu on uusi ja siinä koitetaan tehdä vanhaa asiaa uudella tavalla. Sen takia olen henkisesti valmistautunut eri kysymyksiin, joissa epäillään uutta ja puolustetaan vanhaa. Näin se aina vain menee. Epäileviä Tuomaita riittää! Nyt vain mietin kuinka voin välttää pahimmat karikot. Mutta sitä se uuden palvelun tuominen markkinoille aina on. Asiaa pitää tutkia myös kilpaijoiden silmin ja miettiä heidän vasta-argumentteja. Sen takia oikein kaipaisi, että kouluissa opetettaisiin argumentointia. Sen hallitseminen aukaisee paljon ovia.

Samaa melkein rikoksen tekemistä mietin, kun latasin ITunes- palveluun eilen Yhdysvaltalaisen lahjakortin tunnukset. Sen avulla minulle aukesi uuden maan ITunes palvelu. Ostin itselleni leffan ja tänään pari TV-sarjaa sekä pari levyä, joita Suomen vastaavasta palvelusta saa. Tämäkin on pistänyt miettimään tekijänoikeuksia. Itse en ymmärrä mitä haittaa artistille on siitä, että hänen levyänsä ei myydä toiselle puolella maapalloa jos ostajia on. Jos ostaminen estetään, niin aina joku sen kuitenkin haluaa ja silloin sen yleensä varastaa. Sen sijaan, jos ostaminen tehdään helpoksi ja hinta on kohtuullinen, niin suurin osa ihmisistä on valmis maksamaan palvelusta. Aina tosin varkaitakin riittää, sen kertoo jo vanha vanginvartijan kokemukseni.

Ensi viikolla 22.1 aamulla kello 8.30 Kluuvikatu 3, Fazer Kahvilassa voimme jatkaa keskustelua uusista liikeideoista ja keksiä kuinka niitä voi paremmin edistää. Tarjoan kahvia!

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

tammikuu 2010
ma ti ke to pe la su
« Jou   Hel »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: