//
Luet
Innovaatio

E-lasku meillä ja muualla


Olen aktiivinen e-laskun kannattaja, johtuen entisestä elämästäni. Seuraan eri maissa olevia e-laskun ponnisteluyrityksiä. Ideana e-lasku on mitä mainioin, mutta sen toteutus on jotenkin mennyt ristiriitaan monessa maassa. Sitten kun siinä on mukana niin monta eri kokkia, niin tuntuu välillä siltä, että keitto palaa pohjaan, ennen kuin se keritään tarjoilla asiakkaille.

Suomessa pelikenttää jakaa pankit, erilliset laskuopertaattorit, taloushallinto-ohjelmistoja tuottavat yritykset, mutta myös vanha kunnon Posti eli Itella sekä muita pelureita. Palvelua tuotetaan erikseen vain yrityksille tai kuluttajille. Kun yritys haluaa lähettää laskun, niin se saa tuhat ja yksi erillaista vastausta sekä eri termiä mitä sen pitää tehdä riippuen keneltä hän kysyy. Siinä menee sekaisin tyhmempikin ihminen. Samoin yrittäjä ei edes tiedä mitä hänen pitäisi hankkia, paljonko investointi e-laskuun maksaa ja kuinka nopeasti raha tulee takaisin sekä onko se kalliskin investointi sekä kuinka kertoa asiasta asiakkaille. Sekä tietysti mitäs sitten tehdään kun asiakas on ulkomailla, toimiiko tämä sitten.

Ulkomailla on laaja käsite ja sen takia e-lasku on todella hankala käsittää. Monessa maassa e-lasku on PDF, joka lähetetään sähköpostina toiselle. Ja myös siellä vaihtoehtoja on erittäin paljon. Ohessa linkki erilaisista apuvälineistä, joilla e-laskua eri maissa käsitellään. Kuten listaa käy läpi, niin ei se yhtään helpompi malli ole.

Aikoinaan olin seminaarissa, jossa ranskalainen edustaja kertoi heidän haasteistaan. Siellä laskulla pitää olla erilaisia tietoja riippuen onko lasku menossa valtiolliselle laitokselle vai yritykselle, lähtien veroista. Monta muuta hyvää esimerkkiä löytyy, jonka jälkeen tuntuu ettei tästä tule koskaan edes puolivalmista.

Joskus olen miettinyt onko sähköinen lasku samassa tilanteessa kuin ajaisi käärmettä pulloon. Jos käärme ei itsenäisesti kevyellä pakottamiselle sinne pääse, niin sen käsin tunkeminen aiheuttaa väkisin vammoja. E-lasku on hyvä asia, mutta sekä kuluttajille että yrityksille sen käyttöönotto on erittäin vaikeaa. Itse koitin ottaa erään teleoperaattorin laskun käyttöön, mutta koska en ollut saanut vielä ensimmäistä paperilaskua, niin en voinut syöttää laskun viitenumeroa laskutusilmoituksen tekemiseen.

Tuntuu siltä, että vaikka kuinka e-laskun formaattia harmonisoidaan, niin se ei tule ainakaan kuluttajalle/ yrittäjälle helpommaksi/halvemmaksi. Myös kukaan ei tarjoa erillistä palvelua, jossa kertamaksulla ilman erillistä kk-erää voisi lähettää laskuja toiselle osapuolelle ja saada tälläiseen palveluun maksut, jotka voisi maksaa pois. Itse esim. katsoin jenkkipalvelua, jonne pystyy syöttämään maksukenttätietoihin maksutavaksi tietysti korttimaksamien, pankkisiirron tai shekin.

Idea voisi olla palvelu, josta voi lähettää laskuja erillistä korvausta vastaan, saada sinne laskuja ja maksaa ne pois syöttämällä erillinen uusi SEPA-kelpoinen yksinkertainen suoraveloitus tai maksaa kortilla. Palvelussa ansainta olisi siinä, että laskun lähetyksestä peritään esim. kertaluontoinen kustannus, vastaanotto on ilmainen ja maksamisesta veloitetaan yrityksiltä pieni kustannus. Palvelussa kuka tahansa voi lähettää laskuja ja saada sekä maksaa niitä. Kun tätä kirjoitan, niin  tiedän, että idea on vielä raakile, mutta autan jotain innokasta miettimään tätä asiaa, jos kiinnostaa edes ihan liiketoiminnallisesti miettiä ennen kuin alkaa tekemään muita johtopääöksiä. Yrityksille voidaan mm. tehdä onlinepohjainen järjestelmä, jossa laskut voidaan siirtää ja muokata eri formaatteihin, riippuen minne lasku on menossa. Eli hiukan sellainen e-lasku mashup, jossa on huomioitu kaikki markkinoiden yleisimmät jo nyt käytössä olevat palvelut.

Kommentoi ideaa.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

maaliskuu 2010
ma ti ke to pe la su
« Hel   Huh »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: