//
Luet
Innovaatio, Markkinointi

Verkossa asiointi yleistyy Euroopassa- standardit puuttuvat


Yhä useampi eurooppalainen kuluttaja ja yritys asioi verkossa päivittäin. Palveluita ja tuotteita ostetaan verkon kautta. Samoin laskutus, sopimusten teko ja muu asioiminen verkossa on yleistynyt huomattavasti.

 

Maksamisen osalta luottokortit ovat hallitsevassa asemassa Euroopassa, mutta myös paikalliset maakohtaiset maksutavat, kuten pankkeihin pohjautuvat järjestelmät ja puhelinoperaattoreiden tarjoamat palvelut ovat yleistyneet. Uusia maksutapoja ilmaantuu säännöllisin aikavälein tyydyttämään sekä kuluttajien että yritysten maksuliikennetarpeita.

 

Eurooppalaisen maksuliikennejärjestelmän uudistuksen yhteydessä, varsinkin keskeisessä Euroopassa on herätty miettimään kahden dominoivan luottokorttiyhtiön asemaa. Nykyisessä järjestelmässä Visan ja Mastercardin melkein määräävä markkina-asema närästää kauppiaita. Rinnalle ollaan rakentamassa erillistä eurooppalaista ns. PayFair- korttimaksujärjestelmää, jonka takana on sekä kauppoja että pankkeja. Tämän taustalla on halu laskea kauppiaitten maksamien tapahtumapohjaisten komissoiden määrää.

 

Sähköisen laskutuksen osalta Euroopan Komissio yhdessä isojen pankkien ja järjestelmätoimittajien kanssa pyrkii sopimaan laajemmasta sähköisen laskutuksen standardeista. Koko Eurooppaa kattavaa järjestelmää ei ole, vaan useita maakohtaisia ja yrityskohtaisia järjestelmiä. Osa yrityksistä veloittaa suoraan kuukausittain luottokortin avulla, osa toistuvaismaksuilla, osalla yrityksistä asiakkaat kirjaantuvat laskuttavan yrityksen verkkosovelluksiin, josta laskun voi noutaa ja Pohjoismaissa verkkolaskun integraatio pankkijärjestelmiin ja muihin taloushallintojärjestelmiin on erittäin yleistä. Ongelmaksi on muodostunut maakohtaiset toimintamallit, mikä toimii kilpailun esteenä, kun kauppa on yhä useammin maan rajojen ylittävää.

 

Sähköisessä henkilön tunnistamisessa Eurooppa on jakaantunut kahteen erilliseen leiriin. Toisessa mallissa kaikki sähköinen verkon yli tunnistautuminen tapahtuu valtiollisilla henkilötietokorteilla ja toisessa ryhmässä valtiot ovat antaneet tunnistautumisen yksittäisille luotettavaksi määrittelemilleen yrityksille. Ensimmäisessä mallissa etuna on keskitetty korttien jako kansalaisille, mutta ongelmaksi on muodostunut kortin lukulaitteiden ja ohjelmistojen asennus sekä koti- että työkoneille. Toisessa mallissa on etuna palveluiden nopea leviäminen uusiin innovatiivisiin asiointipalveluihin. Haittana on varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten kokemat raskaat hallinnolliset ja teknilliset kustannukset, jotka eivät kata kaikkia tapahtumista aiheituvia kustannuksia. Tämän ongelman osalta myös maan rajojen ylittävää sähköistä tunnistettua palvelua tai lainsäädäntöä ei ole. Jokaisessa maassa on käytössä oma paikallinen lainsäädäntö.

 

Euroopan kilpailukyvyn kannalta sähköisen asioinnin selkeä standardioiminen on kuuma peruna Brysselissä. Standardioimista puolustaa sekä kauppiaille että kuluttajille tarjottavien palveluin selkeä käyttöönoton kynnyksen madaltuminen. Toisaalta avoin kilpailu takaa uusien innovatiivisten palveluiden kehittämisen ja olemassa olevien järjestelmien soveltaminen uusiin asiakastilanteisiin. Tälläisiä palveluita ovat mm. mikromaksamiseen erikoistuneet yritykset, jotka pyrkivät tuomaan palveluita joilla sekä kuluttajan että kauppiaan on helpompi ennakoida omia kulujaan. Myös sähköiset sopimukset ja niiden verkkoallekirjoitukset mahdollistavat nopeamman ja turvallisemman tavan toimia verkon yli ilman että fyysinen dokumentti lähetetään asiakkaille allekirjoitettavaksi.

 

 

Antti Larvala
Toimitusjohtaja
Suomen Onlineallekirjoitus Oy
+ 358 9 23 16 33 78
antti.larvala@onnistuu.fi

 

 

Lisätietoa

Kirjoittaja on maksuliikennepalveluihin ja sähköiseen asiointiin erikoitunut konsultti, joka vetää sähköiseen tunnistautumiseen ja allekirjoitukseen erikoitunutta palvelutaloa, joka mahdollistaa sähköisen allekirjoituksen sekä kuluttajille että yrityksille.

 

Suomen Onlineallekirjoitus Oy on 2010 perustettu palvelutalo, jonka palveluihin kuuluu sähköinen allekirjoitusportaali Onnistuu.fi sekä erilliset sähköiset ohjelmistot, joiden avulla verkossa voidaan allekirjoittaa virallisia dokumentteja omilla mobiili- ja pankkitunnuksilla.

 

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

lokakuu 2010
ma ti ke to pe la su
« syys   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: