//
Luet
Yleinen

SEPA- ei kaikki ole vielä ihan loppuun asti suunniteltua.


Kun Suomen pankit aloittivat SEPA työnsä, niin pankkien näkökulmasta juhlittiin sitä, että saimme puolustettua viitesiirtoa. Kaikki väittivät, että muualla maailmassa ei ole viitesiirtoa käytössä. Näin ei tosin ole. Pankit kertoivat että SEPA aikakaudella viitesiirto tulee pysymään kun maksut pysyvät kotimaan sisällä ja tehdään suomalaisista pankeista.

Kysyin jo silloin että mitä jos maksu tehdään ulkomaisesta pankista. Mitäs sitten tehdään? Kukaan ei osannut vastata tuohon kysymykseen. Nyt minä tiedän!

Maksu ei tility automaattisesti järjestelmiin vaan karhukirjeitä tulee perässä, mikä tarkoittaa lisätyötä kummassakin päässä.

Eli käytöntö opetti- kerron siitä tarinan, joka vielä hiukan elää. Eräs autoilija sai parkkipysäköintivirhemaksun Belgiassa. Kuitissa oli hienosti IBAN tili ja BIC koodi. Autoilija maksoi maksun suomalaiselta tililtä, sillä ei SEPA aikakaudella ole pakko olla paikallista tiliä. Maksun syötö meni hyvin, mitä nyt viite koodiin ei voinut syöttää belgialaista viitettä, sillä pankin järjestelmä ei voinut sitä tarkistaa. Joten se piti syöttää vapaaseen kenttään.

Maksu lähti tililtä. Muutama päivä myöhemmin tuli karhukirje, jossa kerrottiin maksamattomasta laskusta. No, ei huolta, sillä maksu ei varmaan ole automaattisessa kohdistuksessa kirjaantunut oikein, joten autoilija oli huoleton. Kului kuukauisi ja tuli uusi kirje, jossa kerrottiin järeimmistä toimista, jos maksua ei ole hoidettu. Silloin autoilija otti yhteyttä ja kertoi maksun tehdyksi jo puolitoista kuukautta sitten. Toisessa päässä auttavainen ihminen koitti löytää tietoa maksusta, mutta ei vain löytänyt. Piti ottaa kopioita, lähettää dokkareita ja niin edelleen. Nyt ehkä maksu löytyy.

Tätä tilannetta pohtiessa tuli mieleen kuinka paljon hallinnollista työtä menee näiden asioiden selvittelyyn, kun alunperin SEPAn laatijat eivät tienneet muusta kuin oman maansa järjestelmästä.

Nyt kun SEPA siirtymiseen on reilu 1 kk aikaa, niin varautukaa yrityksissä lisätyöhön ja siihen että kaikki ei ehkä mene aina niin putkeen kuin voisi kuvitella. Tämä muutos on eurooppalaisen maksuliikennejärjestelmän suuri koitinkivi. Samaan aikaan pankeilla on muitakin  murheita, joten ensi vuotta jännätään sekä debit että kredit- puolella.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

marraskuu 2010
ma ti ke to pe la su
« Lok   Jou »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: