//
Luet
Yleinen

SEPA- raakila, mutta parempaakaan ei ole


Kun huomenna ensimmäisen kerran teemme ostoksen, niin Suomi yhdessä muiden Euroopan talousaluiden maiden kanssa on siirtynyt uuteen maksamisen aikakauteen. Euroopassa ei pitäisi olla huomisesta lähtien käytössä enää kansallisia maksujärjestelmiä, joissa euroa käytetään. SEPA tai virallisemmin Euroopan yhtenäinen maksujärjestelmä korvaa kaikki kansalliset järjestelmät. Kaikki maksut joissa raha liikkuu pankkien välillä, tapahtuu yhdessä ja samassa järjestelmässä. Tavoite on juhlava. Euroopan pitäisi olla yhtenäinen maksamisen suhteen, joka parantaa meidän kilpailuasemaa suhteessa Yhdysvaltoja tai Kiinaa vastaan. Kaupan esteenä ei enää pitäisi olla kansallista maksujärjestelmää.

Kuitenkin kaikki ei ehkä vielä ole niin hyvin kuin aikoinaan haaveiltiin. Paljon on puhuttu siitä, että kauppias voi vyöryttää uusien maksuvälineiden suorat kustannukset asiakkaille. Samaan aikaan pankki- ja luottokorttipuolella on aiheuttanut sekaannusta Debit- ja Creditkorttien sekä PIN-koodien kysely. Myös kuluttajilla on erittäin vaikea ymmärtää uusia pitempiä tilinumeroita. Samoin pankeilla on ollut vaikuksia välittää palkkoja oikeaan aikaan työntekijöille. Myös korttiliikenteessä on ollut katkoksia.

Puhumatta on jäänyt kuitenkin monta sellaista asiaa, mitkä aiheuttavat todella paljon ongelmia varsinkin yrityksille. Harvalla kuluttajalla on edes käsitystä siitä, että kauppias maksaa jokaisesta tapahtumasta joka tulee yritykseen tai rahaa maksetaan yrityksestä. Kun ennen kauppias maksoi kiinteän summan riippumatta ostoksen loppusummasta pankille, niin jatkossa summa on riippuvainen  ostoksen loppusummaan. Keskimäärin ennen kulu oli noin 0.03 senttiä, niin nyt kauppias joutuu maksamaan jopa reilun yhden euron jos maksuvälineenä on pankkikortti ja ostos on 36 €.

Toinen vähän puhumaton tosiasia on se, että ennen palkanmaksu oli pankeissa aina tärkein maksu, joka piti aina hoitaa ensin. Nykyään palkanmaksuaineisto ei saa prioriteettiasemaa. Pankit Suomessa ovat kuitenkin sopineet, että palkka-aineisto voidana käsitellä nopeammin, jos siihen liitetään erityinen viite. Ongelmia tulee siinä että harva yritys tästä tietää, samoin jos työntekijän tili on muussa kuin kotimaisessa pankissa, niin aineisto ei mene nopeammin. Samoin kun ennen Suomessa ajettiin joka pankkipäivä useita eräajoja, niin nyt SEPA aikakaudella vain kaksi Suomessa ja muissa maissa vain yksi. Eli jos yhdessä aineistossa tapahtuu virhe, niin kaikki maksut myöhästyy.

Viimeinen ongelma, jota ei ole huomioitu SEPAn rakennusprojektissa on viitteet. Suomessa pankit juhli kun he saivat läpi oman viitesarjan ylimääräisenä osana. Tosin muissakin maissa on käytössä viitteet, mistä eivät suomalaiset pankit mitään tienneet. Tilanne on kiusallinen varsinkin suurille yrityksille, jotka haluavat kerätä kaikki maksut Euroopassa yhdelle tilille, eikä moneen eri maahan eri pankkeihin. Tilanne on kiusallinen silloin kun asiakas tässä tapauksessa kuviteellisesti maksaa laskun esim. suomalaiselle pankkitilille. Asiakas käyttää omaa paikallista verkkopankkia vaikka Belgiassa. Jos hän syöttää paikallisessa verkkopankissa viitekenttään suomalaisen viitteen, niin maksujärjestelmä ei hyväksy sitä. Hän joutuu laittamaan sen ns. vapaaseen kenttään. Tämä taas aiheuttaa sen, että yritys joka saa maksun, joutuu manuaalisesti kohdistamaan maksun oikeaan asiakkaaseen. Eli monelle yritykselle, varsinkin suuremmille tulee järkevämmäksi pitää kansallisia pankkeja rinnalla, mikä ei paranna heidän kilpailuasemaa suhteessa kilpailijoihin.

Paljon vielä on tehtävissä, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Kuitenkin uskon että vuoden 2011 alussa puhumme todella paljon maksuliikenteen ongelmista. Siitä huolimatta käteisen käyttöä en suosittele kenellekkään kaupalle. Sen kustannukset ovat paljon suuremmat kuin moni edes osaa ajatella.

 

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

One thought on “SEPA- raakila, mutta parempaakaan ei ole

  1. Lue myös Hesarin tämän päivän (7.1.2011) mielipidekirjoitus. Sama asia tiivistettynä.

    Posted by Larvala Antti | tammikuu 7, 2011, 8:17 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

joulukuu 2010
ma ti ke to pe la su
« Mar   Tam »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: