//
Luet
Yleinen

Turhautuminen asioiden kulkuun


Ei tarvitse olla Libya, Tunisia tai Egypti. Myös länsimaissa on selkeää turhautumista asioiden kulkuun. Ei muuten protestipuolueet saisi kannatusta. Olen viimeisen pari kuukautta miettinyt aidon ja avoimen osallistuvan demokratian muotoja, joka korvaisi perinteisen edustuksellisen demokratian.

Minulle edustuksellinen demokratia on puolueiden tai näennäisen edustajien vallankäyttöä, jonka avulla muka asioihin voi vaikuttaa. Todellisuudessa niin ei ole. Kysymys kuuluukin, kuinka hyvin sinä voit vaikuttaa oman asuntalosi, kyläyhteisön, kuntasi tai valtion päätöksiin. Vastaus on yleensä aika heikosti. Pitäisi osallistua liittyä puolueeseen, järjestöön tai johonkin muuhun salaseuraan, jotta pääsisi suhmuroimaan(pekkaroimaan), jotta voisi edes johonkin vaikuttaa.

Itse kokeilin kerran puoluepolitiikkaa kuusi kuukautta ja hullua hurskaammaksi siitä en tullut. Oli sellaista pikkusievää akateemista näpertelyä, jolla säilytettiin status quo eri puolueiden kesken.

Mitä sitten tarkoitan osallistuvalla aidolla demokratialla? Se on minulle sellaisia kanavia ja mahdollisuuksia, joissa minä pääsen aidosti mukaan keskusteluun ja kertomaan omaa mielipidettä ja joskus jopa valmistelemaan asioita. Hiukan samaa kuin Wikipedia, jossa kaikki yhdessä kirjoittaa tietoa asioista, joita heitä kiinnostaa. Jos kerran maailman luotettavin tietosanakirja on tehty yhteisvoimin, niin voisiko kunnan tai valtion asioita viedä tälläisiä apuvälineitä käyttäen yhdessä eteenpäin. Uskon, että yhteiset päätökset eivät ainakaan olisi yhtään huonompia. Voisi jopa olla, että joku päätös olisi parempi ja selkeämpi. Kanavia on teknisessä mielessä käytössä, mutta niitä ei vain hyödynnetä. Ei hyödynnetä yritystasolla tuotekehityksessä, ei hyödynnetä kuntatasolla eikä valtiotasolla.

Esimerkki ei niin onnistuneesta päätöksestä jossa edustuksellinen demokratia näytti häränpyllyä ja päätös oli pienen ryhmän edun mukainen. Jokunen vuosi sitten valiokunta, jonne oli puoluepoliittisesti valittu edustajia miettiä vähimmäiseläkeikärajaa. Vilkkaan keskustelun jälkeen alaikäraja määräytyi sen mukaan että ryhmän nuorinkin jäsen pääsi vielä uuden lain mukaan ennenaikaiselle eläkkeelle. Oma etu tuli ensin huolehdittua ja vasta sitten muiden etu.

Ei kansa länsimaissa enää barrikaadeille nouse, kuten sitä tehdään muualla. Me äänestämme protestiksi jotain yhdenasian liikettä, mutta todellisuudessa mitään ei muutu. Aikoinaan proffani Matti Wiberg sanoi jotain tälläistä ”äänestämättä jättäminen on teko, mikä pitäisi myös laskea”. Uskon, että jos kansalaiset lähtisivät aidosti vaatimaan parempaa ja avoimpaa valmistelua yhteisten asioiden osalta ja samaan aikaan jättäisivät äänestämättä vaaleissa, niin jokainen valveutunut puolue heräisi. Jos äänestysprosentti vaaleissa on vain 10 %, mikä heijastaa puolueiden jäsenmäärää suhteessa muihin kansalaisiin, niin sen pitäisi olla herätys ylimmälle johdolle, että kaikki ei ole kunnossa. Vain tälläinen shokkiherätys voisi piristää kansalaisia ja lopettaa yleisen turhautumisen.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

maaliskuu 2011
ma ti ke to pe la su
« Hel   Huh »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: