//
Luet
Yleinen

Luottoluokittaja on kuollut


Ainakin niin moni toivoisi. Sekä yksittäisenä ihmisenä tai sitten valtiona. Mutta toinen puoli asiasta on se, että totuuden puhujalla harvoin löytyy yösijaa majatalossa. Luottoluokittajat ovat yksi tärkeä osa siinä kokonaisketjussa, joka muodostuu kahden ihmisen tai yhteisön välissä. Varsinkin jos kahden osapuolen välillä ei ole 100 % luottamus. Edellisessä kirjoityksessa kerron siitä mitä minä haluaisin tietojen vaihdon olevan tänä päivänä hyödyntäen verkkoa. Tämä kirjoitus koskee samaa asiaa, mutta isommassa mittakaavassa. Varsinkin kun moni tekijä vaikuttaa toisiinsa, yli maanrajojen. Jos et jaksa lukea sitä, niin ohessa lyhyesti sama asia.

Minä 2.0- palvelussa minua koskevat kaikki tiedot on linkitetty verkossa siten, että minä näen ne ja voin vaikuttaa kenelle niitä jaetaan. Sen sijaan että rakennetaan yksi tietovarasto, niin tehdään hajautettu varasto, jonne kaikilla on yhteys, mutta portinvartijana olen minä. Jos ajatus kiinnostaa enemmän, niin lue oheinen juttu.

Sama  idea pitäisi voida toteuttaa myös yritys ja yhteisötasolla. Uskon, että tälläisen palvelun vaikutuksesta saisimme reaaliaikaisempaa tietoa, mikä mahdollistaisi ongelmiin reagoimisen aikaisemmin. Esimerkiksi jos katsomme vaikka isolla makrotasolla Kreikan ongelmia, niin tuntuu siltä että sekä luottoluokittajat ja valtiot heräsivät aivan liian myöhään taloudelliseen kaaokseen. Korjausliikkeet olivat myös ensimmäisestä päänsilittelystä nykyiseen kovisteluun. Kreikan ongelmat johtuivat puutteellisista tiedoista. Tämä taas johtui siitä että maassa ei ollut kunnollista tietojen keräämiseen tarkoitettua järjestelmää vaan paljon mutuarvoita. Joka johti siihen, että kaikki huijasivat. Tai ainakin koittivat löytää porsaanreikiä järjestelmästä. Nykyisessä kovistelussa on puutteensa. Jos maan suurin ongelma on se, että tietoa esim. verotuloista ei saada selville, koska suurin osa maan rahaliikenteestä kulkee käteisenä ilman kuittia, niin kuinka kepillä saadaan ihmiset siirtämään rahaliikenteensä siten että siitä kertyy tietoa. Jos ihmisiä pakotetaan tiukkoihin taloudellisiin pakotteisiin, niin yhä useampi siirtää vielä suuremman osan rahavirroista käteiseksi ja ilman kuittia. Tai paljon puhuttu Tobinin vero. Hieno idea, mutta niin kauan kuin todelliset rahavirrat eivät kirjaannu samaan järjestelmään, niin vero on vain länsimainen anekauppa, jolla ei ole mitään suurempaa merkitystä.

Jos eri tahoilla olisi ollut käytössään reaaliaikaista tietoa ja faktaa taustoista, niin ongelmiin olisi voitu puuttua ajoissa. Entisenä perintäyhtiön puhelinperijänä muistan säännön että jos velkaan reagoi heti, niin velan takaisinsaantimahdollisuus on hyvä. Nyt tilanne johti siihen että tieto todellisesta tilanteesta tuli luottoluokittelijoille liian myöhään ja vääristyneenä. Joka johti siihen että korjausliikkeet ovat dramaattisia.

Ideassani myös yritystasolla ja valtioiden toiminnasta olla mahdollisimman monta erilaista tietovirtaa, jotka tulevat suhteellisen reaaliaikaisesti järjestelmiin, josta voidaan lukea todellista tietoa. Hiukan kuin SAP toimintaohjausjärjestelmä, mutta kaikki tiedot ovat verkossa ja se taho, jota tieto koskee saa ja pitää päättää saako tietoa antaa eteenpäin.

Nyt ehkä mietit onko tämä isoveli-valvoo- järjestelmä? Ehkä, mutta sillä erolla että yritys tai valtio päättää mitä tietoa jaetaan. Perinteisessä isoveli-järjestelmässä tieto annetaan sinulta siitä kysymättä. Mitä sitten jos en anna tietoa eteenpäin? Silloinkin päätös yleensä tehdään, mutta päätöksentekijä laskee siihen päälle korkeamman koron/ riskin/ hinnan.

Miksi sitten sanon että luottoluokittelija on kuollut? Sen takia, että nykyisessä mallissa luottoluokitus perustuu vanhoihin tietoihin, joita kerätään. Tiedot antavat suuntaviivan, mutta ei todellista kokonaisuutta. Jos tiedot tulisivat automaattisesti eri tietolähteistä, niin silloin kokonaiskuvan voisi muodostaa aivan eri tavalla. Tässä mallissa ehkä voisikin olla uudenlainen luottoluokittelija, joka tekee palveluun erilaisia analysointityökaluja ja myy niitä asiakkailleen, joiden muutoin olisi vaikea hahmottaa suuria kokonaisuuksia. Mikä parasta, ne olisivat suhteellisen reaaliaikaisia.

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

tammikuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Mar   Hel »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: