//
Luet
Innovaatio

Etäkonttori on uusi tapa työskennellä


Eilen taas illalla kun suuntasin pahimpaan ruuhka-aikaan kaupungista pois, niin huomasin ilmiön, jonka olen jo unohtanut  koska teen töitä kotoa käsin. Ruuhkat! Kaikki eivät ole niin onnekkaita, että voivat työskennellä kotoa käsin. Ei ole tarvittavia kotitoimistotiloja. Samoin kaikille meille ei sovi etätyöskentely. Puuttuu toimiston taustalla oleva iloinen puheensorina.

Ajaessani ruuhkassa aloin miettimään kuinka ruuhkaa saisi purettua. Ratkaisuna ei aina ole joukkoliikenne. Ei myöskään etätyöskentely poista ongelmaa. Idea voisi olla etäkonttorit. Kun katsoo kaupunkien taajamia, niin siellä alkaa olla paljon tyhjää toimistotilaa. Isot firmat ovat sijoittaneet toimistonsa joko isojen sisääntuloteiden viereen tai sitten kaupungin ydinkeskustaan. Samaan aikaan pienet toimistotilat ja liikeet jäävät tyhjiksi. Niitä ei voi muuttaa mitenkään hyötykäyttöön. Koska taajamissa ei ole toimistoja, niin siellä myös moni muu palvelu kuolee.

Lähdin miettimään ajatusta siitä näkökulmasta, että yritykset voisivat vuokrata toimipisteitä ja tehdä niistä työntekijöilleen etäkonttoreita. Näissä etäkonttoreissa olisi tarjolla työtila, joita yrityksen työntekijät voisivat käyttää suurimman osan viikosta. Ainoastaan tiettyinä päivinä kun työntekijällä olisi tarve mennä yrityksen pääpisteeseen, niin hän suunnistaisi kaupungin keskustaan, muutoin työskentelisi omassa etäkonttorissaan.

Idea pohjautuu samaan sarjaan mitä näin Tampereella vanhassa Finlaysonin Hub-keskuksessa, jossa moni start up-firma työskentelee. Siellä isoa tehdasta ja sen tyhjää tilaa hyödynsi moni firma. Siellä oli kaikki peruspalvelut ja työyhteisö, mutta jokaisella oma työtila missä työskenellä.

Ajatus, että jokaisessa taajamassa olisi monta tyhjää toimistotilaa muutettu yhteiseksi toimistotilaksi saisi aivan varmasti suosiota. Työntekijöille olisi ideaalia, jos voisi kävellä tai pyöräillä kotoa omaan etäkonttoriin aamulla. Siellä olisi työskentelemässä muita ihmisiä. Siellä olisi yhteinen kahvitila, jossa voisi jopa tapahtua aitoa vuorovaikutusta. Uskon myös että sieltä käsin moni työtekijä olisi tehokkaampi, koska ei olisi ensimmäisenä aamulla turhautunut aamuruuhkassa ja iltapäivällä ei olisi jo valmiiksi stressaantunut iltapäiväruuhkasta.

Totta on se, että kaikille toimialoille tälläinen ei sovellu, mutta monessa toimistossa on paljon toimistohenkilöstöä, joille tälläinen malli sopisi erittäin hyvin. Yrityksille tämä toisi säästöä, sillä isot toimistokompleksit ovat suhteellisen kalliita. Sen sijaan etäkonttorit voisivat olla huokeampia. Jos niihin varustetaan etäyhteysvideoneuvottelulaitteet sekä muut kommunikaatiovälineet, niin työskentely olisi paljon mukavampaa. Samaan aikaan pääkonttori voisi olla paljon pienempi. Se olisi enemmän tapaamispiste ja kokoustila. Jo nyt kaupunkien keskustassa on tarjolla vuokralle toimistohotelleja, joissa on neuvottelutilat ja pienet työskentelytilat. Palveluja käyttävät pienet firmat, jotka tarvisevat toimistotilaa keskustasta, mutta suurin osa työntekijöistä tekee työtä etäältä. Jotta isot firmat saadaan samaan malliin, tarvitaan etäkonttoreita myös taajamiin.

Idea toimii isoissa kaupungeissa. Tosin Suomessa ainut iso kaupunki on Helsinki, jossa malli toimisi. Mutta manner-Euroopassa on paljon kaupunkeja, joissa aamuruuhkat ovat aivan kaaos. Samaan aikaan kaikissa isoissa kaupungeissa alkaa olla tyhjiä konttoritiloja taajamissa. Näiden uudellenhyötykäyttö vaatisi radikaaleja toimenpiteitä.

Tässä olisi erinomainen paikka kiinteistösijoittajalle, joka lähtee tekemään mallin, jossa he tarjoavat työpisteitä vuokralle. Erinomainen paikka on myös videoneuvotteluratkaisuja tekeville firmoille. Paikka olisi myös pienelle palvelujen tarjoajille, koska jos taajamaan tulee etäkonttori, niin siellä tarvitaan myös palveluja. Hyötyjät olisivat isot firmat sekä monet tuhannet työntekijät. Yrityksillä säästyisi paljon rahaa ja työntekijöiden elämänlaatu paranisi.

Kerro mitä mieltä olet ideasta? Olisiko tälläinen malli sinulle sopiva tapa työskennellä. Uskon, että moni meistä mielummin aamulla työskentelisi lähellä kotoa ja kävelisi töihin.

 

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

tammikuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Mar   Hel »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
Mainokset
%d bloggers like this: