//
Luet
Yleinen

Liian pieni


Kuntauudistus jakaa mielipiteet. Itselläni on myös erittäin ristiriitaiset ajatukset. Väkisin tunne ohittaa realismin. Yhden entisen kotikuntani osalta minulla ei ole mitään sitä vastaan että Kerava ja Tuusula liittyvät Järvenpäähän. Kolme suhteellisen samankokoista pystyy jatkossakin tuottamaan ainakin samantasoista palvelua.

Toisaalta lapsuuteni Muurame, jonka kuntatalous on ollut positiivinen todella pitkään lliitetään isoon mutta taloudellisesti heikkoon Jyväskylään.  Lapsuuteni kotikunta on ollut aina yrittäjäystävällinen, tarjonnut hyviä peruspalveluita, osannut kaavoittaa tontteja järkevästi taaten peruspalvelut ja kehittää kuntaa pitkäjänteisesti. Nyt heidät liitetään todella isoon kaupunkiin, jossa palvelut ovat koko ajan keskittymässä kaupungin keskustaan. Jyväskylä on mukava paikka ja siellä asuu reiluja ihmisiä, mutta ymmärrän hyvin että tuttavillani Muuramessa on huoli huomisen palveluista.

Siitä tässä kuntauudistuksessa on kyse. Kuinka hyvin kunta pystyy tuottamaan palveluita. Muuramessa kunta on osannut tuottaa palveluita aina kustannustehokkaasti. Jos jokin palvelu on koettu todella tarpeelliseksi, niin ensin on katsottu voisiko sen ostaa. Jos ostamalla se on voitu tuottaa, niin sitäkin korttia on käytetty. Sitten kun ostoksen hinta on suhteessa omaan kustannukseen on noussut, niin kunta on tehnyt itse. Muissa kunnissa on tehty usein toisinpäin. Kun on ilmennyt tarve, niin kunta on rakentanut kaiken itse ja sitten huomannut että kustannus on aivan liian suuri. Mutta jos kerran on jotain rakennettu, niin hankala sitä on enää purkaa.

Keskustelua kuntauudistuksesta pitää mielestäni käydä. Ymmärrän itse suuruuden logiikan, mutta sen sijaan että väkisin ajetaan käärmettä piippuun, niin olisiko malli, jossa terveet kunnat voisivat itse miettiä haluavatko he väkisin liittyä isoon kuntaan. Keskustelun yksi kysymys on; onko ehdotetulle idealle vaihtoehtoa, jossa tehdään löyhää mutta järkevää yhteistyötä. Olen aina käyttänyt Muuramea esimerkkinä, jossa asioita on tehty pitkään järkevästi. Otetaan taas esimerkki;

aikoinaan kunnassa terveyspalvelut tuli kolmen kunnan toimesta jolla oli yksi hallinto, mutta peruspalvelut olivat kolmessa kunnassa. Harvoin joutui odottamaan hammaslääkärille pääsyä montaa viikkoa. Kunta myös aikoinaan osti hammaslääkäripalveluita yksityiseltä, sillä kunnan asukasmäärään nähden tarve ei ollut niin suuri että sitä piti yksin ylläpitää. Kun kaksi kuntaa Muuramen ympäriltä meni konkurssiin ja pakkoliitettiin Muurameen, niin kunta alkoi ostamaan joitain palveluita Jyväskylältä. Tällöinkin arvoitiin mikä on kannattavaa itse tuottaa ja mikä kannattaa ostaa.

Samaa logiikkaa voisi nytkin käyttää. Annetaan kunnalle itsenäinen vastuu päättää mitä kannattaa tehdä itse tehdä ja mitä ostaa. Esimerkiksi kunnissa voisi olla yksi yhteinen kouluvirasto, joka suunnittelee kaikkien koulujen tarpeet yli kuntarajojen. Sillä voitaisiin jopa taata harvinaisten kielten tai aineiden opetus monessa koulussa. Uskon, että esim. muutama täysipäivänen saksanopettaja pystyisi opettamaan monessa koulussa jopa yli kuntarajojen. Silloin jokaisen ei itse palkata osapäivästä opettajaa. Monella kunnan toimialalla yhteinen löyhä yhteistyömalli voisi olla järkevämpi. Näillä säästetään ja kutistetaan hallintoa, mutta samalla taataan laadukkainen palvleuiden tarjoaminen usean eri kunnan asukkaalle.

Toinen vaihtoehto on se, että jos kunta nyt pakkoliitetään isoon kaupunkiin, niin silloin kuntaan ei enää muuta uusia yrityksiä tuomaan verotuloa, ei uusia kuntalaisia, uusia palveluita ei tule tai ne supistuvat minimiin ja kunta kuihtuu nukkumalähiöksi. Tiedän että asenteessani on nimby-verta (Nimby = not in my neighborhood) mutta joskus olisi hyvä keskustella olisiko vaihtoehtoja. Siihen en usko, että pakolla saadaan mitään hyvää aikaan.

 

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

helmikuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Tam   Maa »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: