//
Luet
Yleinen

Teknisesti valmis- käytännössä täysi susi


Muistan vuoden 1989 kun Esko Antola kertoi minulle valtio-opin ensimmäisen vuoden opiskelijalle kuinka EU toimii ja miksi se toimii. Innostuin aiheesta todella paljon. Minusta tuli Eurouskovainen. Ehkä sitä olen vieläkin, mutta suhteemme on nykyään ristiriitainen. Teoriassa EU toimii kuten pitääkin. Euroopassa ei ole sotia, talous harmonisoituu mutta jotkin pienet asiat vain tökkivät. Ja kun pienet asiat tökkivät, niin silloin tökkii moni muukin asia.

Viime päivät olen selvitellyt eräälle asiakkaalleni pankkipalveluita ympäri Eurooppaa. Uuden SEPA-maksutavan mukaan yrityksen pitäisi periaatteessa selvitä yhdellä pankkitilillä koko Euroopassa. Mutta jos  yritys toimii kuluttajamarkkinoilla, niin yhden tilin periaate ei ole suositeltavaa, koska silloin kuluttajien pitää osata omasta verkkopankistaan maksaa ulkomaiselle tilille. Jopa meidän kotoisassa verkkopankissa SEPA-maksussa kysytään missä maassa tili on. Jos se fyysisesti sijaitsee toisessa maassa, niin pitää tietää missä. Ulkomaisissa verkkopankeissa, joita olen myös käyttänyt, logiikka ei ole edes näin pitkällä. Siellä muuhun maahan tehtävät maksut tehdään ulkomaanmaksuna.

Jos kuluttajan halutaan käyttää viitettä maksussa, niin se ei onnistu ulkomaanmaksussa, sillä vastaanottaja ei osaa kohdistaa viitettä, jos maksu on ns. vapaalla kentällä. Tähän piti tulla muutos jo viime vuonna uuden kansainvälisen viiterakenteen muodossa, mutta yksikään iso pankki ei ole tehnyt vielä muutosta asiaan.

Tämän takia yritysten pitää aukaista pankkitilejä vieläkin useassa maassa. Avaaminen on helppoa, tosin joissain maissa vain paikallinen yhtiö voi aukaista tilin ja sitä varten pitää perustaa sinne paikallinen tytäryhtiö.

Joskus tuntuu siltä että kun toisessa päässä ylätasolla aukaistaan ja harmonisoidaan asioita, että käytännön elämä olisi helpompaa, niin paikallistasolla tehdään ja kampitetaan asioita jotta mikään ei toimisi.

 

Mainokset

About Larvala Antti

Ideanikkari, markkinoija, maksuliikekonsultti, verkkoeläjä, oluen ystävä.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

Muualla verkossa ajateltua

huhtikuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Maa   touko »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Eniten klikkauksia

Mainokset
%d bloggers like this: